Just be

therapie & coaching
voor

Schoolkinderen

Pubers

Jongvolwassenen

Ouders

EMDR

Just be

therapie & coaching
voor

Schoolkinderen

Pubers

Jongvolwassenen

Ouders

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapievorm die ik inzet als je last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Maar ook bij andere klachten zoals; angstklachten, chronische pijn en een negatief zelfbeeld is EMDR zeer effectief.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in je leven. Bij sommige mensen ontwikkelen zich psychische klachten. Hierbij gaat het vaak om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich aan je blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere reacties die ik vaak tegenkom, zijn schrik- en vermijdingsreacties. Het kan zijn dat je ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS) hebt.

Ik zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Als eerste verzamel in informatie over de traumatische beleving. Daarna start ik het verwerkingsproces op. Ik zal je vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Terwijl ik dit doe, volg jij met je ogen mijn handbeweging. Vervolgens zal ik je vragen wat er in je gedachten naar boven komt. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties.

Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan kun je vaak na een paar sessies al een grote verbetering merken. Als je langdurig trauma mee hebt gemaakt of als je last hebt van complexere problematiek dan duurt de behandeling langer.